Professionele Mentor
Persoonlijke regievoering

Uitleg Mentorschap

De instelling van mentorschap is bedoeld voor mensen die hun persoonlijke belangen (belangen die niet over geld en goed gaan) niet meer kunnen behartigen. Het kan gaan om mensen met dementie, verstandelijke handicap en psychiatrisch of comateuze patiënten. 

Om de cliënt zo goed mogelijk te vertegenwoordigen en zijn belangen te behartigen, moet een professioneel mentor zijn cliënt natuurlijk (leren) kennen en in contact met hem staan. Daarom is er iedere twee maanden contact met de cliënt.
Hoe?  Dat spreken we samen af.

Een wettelijk vertegenwoordiger neemt (zoveel mogelijk) samen met de cliënt beslissingen over: alles wat betrekking heeft op verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding; keuze van woonplek, werk- en/of dagbesteding; en voert namens de cliënt overleg en evaluatie gesprekken met zorgaanbieders, hulpverleners, behandelaars en eventueel bewindvoerder.

Mentoren worden in alle gevallen benoemd door een kantonrechter.  Alleen een persoon van 18 jaar of ouder kan een mentor krijgen. 

De mentor is geen eerstelijns hulpverlener, maar een regisseur van de zorg voor de betrokkene, die pas in deze rol in actie komt wanneer dat nodig is. Wij stellen bijvoorbeeld het zorgplan vast, maar de uitvoering van de zorg behoort niet tot onze taken. 

Wij vinden het belangrijk dat cliënten onder de paraplu van een zorgorganisatie vallen. Wij kunnen geen eindverantwoordelijkheid dragen over cliënten die zorg nodig hebben maar deze nog niet ontvangen.

Bij het organiseren van zorg kan u geholpen worden door een Onafhankelijk Client Ondersteuner. (OCO). 

Iemand die met u meedenkt bij het organiseren van zorg of ondersteuning.
Heeft u hulp of zorg nodig, maar weet u niet waar te beginnen? Of loopt u vast bij het regelen van ondersteuning? U kunt gratis hulp krijgen van een OCO.
U heeft meestal recht op Onafhankelijke Client Ondersteuning. Wie dit in uw regio of gemeente aanbied verschilt. Meer informatie daarover vindt u hier: 

https://www.regelhulp.nl/onderwerpen/clientondersteuning

De volgende personen of instellingen mogen een aanvraag tot mentorschap indienen:

  • de persoon die een mentor krijgt (de betrokkene)
  • de echtgenoot geregistreerde partner, of andere levensgezel (Met andere levensgezel wordt de persoon bedoeld, met wie iemand anders dan als echtgenoot of geregistreerde partner duurzaam samenleeft en het leven deelt)
  • familieleden (bloedverwanten) tot in de 4e graad; dit zijn ouders, stiefouders, grootouders, kinderen, kleinkinderen, broers, zussen, ooms, tantes, neven en nichten
  • degene die het gezag over de betrokken persoon heeft. Bijvoorbeeld de voogd, als de betrokkene nog jonger is dan 18 jaar (minderjarig)
  • de curator of de bewindvoerder van de betrokkene
  • de instelling die de betrokkene verzorgt of begeleidt
  • de officier van justitie



 




 
E-mailen
Bellen
Info
LinkedIn